-30% taniej z kodem Skorzystaj »
Strona główna / Blog / Migreny a dieta: odkryj produkty, których należy unikać!
migreny badnie krwi

Migreny a dieta: odkryj produkty, których należy unikać!

maj 6, 2024
Ekspert Dbam o siebie
0

Chociaż migreny nadal pozostają chorobą bez skutecznego lekarstwa, społeczność medyczna zidentyfikowała czynniki wyzwalające ten stan oraz leki mogące łagodzić napady bólowe. Dowiedz się, jakich pokarmów i napojów unikać, jeśli ból głowy to Twój stały towarzysz.

Migrena objawia się pulsującym bólem, zlokalizowanym po jednej stronie głowy, trwającym od 4 do nawet 72 godzin. Epizody bólu często poprzedza tzw. aura, czyli stan zwiększonej wrażliwości na hałasy, zapachy, światło, krótkotrwałe zaburzenia wzroku oraz dziwne smaki w ustach, np. metalu lub krwi, towarzyszące nudnościom i wymiotom. Do typowych czynników wyzwalających należą stres, przyjmowanie leków hormonalnych, owulacja, zmiany pogodowe, podróże lotnicze, post oraz niektóre pokarmy.

Osoby cierpiące na migreny powinny kontrolować swoją dietę, ponieważ niektóre pokarmy mogą zmniejszać epizody ataków migrenowych, podczas gdy inne mogą je prowokować.

Należy wyeliminować poniższe produkty:

  • Azotany: znajdują się w warzywach i owocach. Najwięcej azotanów zawierają sałata, koperek, pietruszka, zielona cebula, rzodkiewki, buraki, kapusta, cukinia, ziemniaki, marchew, ogórki, pomidory, arbuz, melony, jabłka, brzoskwinie, bakłażany, banany i winogrona.
  • Histamina: występuje w owocach morza, czekoladzie, szpinaku, kiwi, bananach, truskawkach, gruszkach, ananasach i pokarmach zawierających drożdże.
  • Tyramina: suszone i przetworzone mięsa, sos sojowy, kiszone kapusty, dojrzewające sery, czekolada, czosnek, orzechy, rośliny strączkowe, piwo, zbyt dojrzałe awokado i banany.
  • Glutaminian monosodowy: dodatek do żywności używany podczas produkcji żywności konserwowej, krakersów, chipsów i przetworzonych produktów spożywczych.
  • Fenyloetyloamina: znajduje się w winie i cytrusach.
  • Aspartam: słodzik znajdujący się w pieczywie, jogurtach i napojach.
  • Kofeina: w kawie, herbacie (choć kofeina może zarówno wywoływać ból, jak i go zmniejszać).
  • Azotyn sodu: w kiełbasach i innych przetworzonych produktach mięsnych.

Osoby cierpiące na migreny powinny obserwować, które produkty wywołują epizody ataków migrenowych i unikać takich pokarmów. Lista czynników wyzwalających może się zmieniać w ciągu życia.

Regularne posiłki i unikanie postu są kluczowe, ponieważ głód może wywołać ból głowy.

W gorącym klimacie należy unikać zimnych napojów, ponieważ wahania temperatur mogą prowokować migrenę. Ponadto ważne jest, aby pić wystarczającą ilość wody, aby uniknąć odwodnienia.

Dieta powinna zawierać produkty bogate w wapń, magnez, witaminy z grupy B, Omega-3, błonnik i tłuszcze roślinne:

  • Witamina B2: łosoś, sardynki, soczewica, pieczarki
  • Witamina B6: pieczone ziemniaki, szparagi, otręby i pełnoziarniste produkty, nasiona słonecznika
  • Magnez: ryż, orzechy, kasztany jadalne
  • Omega-3: ryby morskie
  • Tłuszcze roślinne: oleje oliwne, lniane, sojowe
  • Imbir, który jest naturalnym środkiem przeciwbólowym

W przypadku doświadczania migren zaleca się wizytę u neurologa jako pierwszy krok. Należy stosować się do zaleceń lekarza oraz unikać czynników sprzyjającym atakom. Nieleczona migrena z częstymi atakami znacząco pogarsza jakość życia.

Analiza wyników badań krwiAnaliza wyników badań krwi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *